Απόδοση ληξιπρόθεσμων χρεών από Άτομα με Αναπηρία

Απόδοση ληξιπρόθεσμων χρεών από Άτομα με Αναπηρία

Αρ. Πρωτ. 11343/16.02.2011

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Εν όψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση, ένα από τα θέματα που άπτεται της ευαισθησίας των αρμόδιων Υπουργείων, είναι αυτό της απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών από άτομα με αναπηρία. Στην παρούσα οικονομική περίοδο είναι γνωστό, ότι πλήττονται κυρίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων είναι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους. Αναμφίβολα τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα, ήταν πλήγμα για τα άτομα αυτά.

Τα προβλεπόμενα μέτρα καταστολής, που αναφέρονται στο επίμαχο νομοσχέδιο, θα πρέπει να είναι ελαστικότερα, στην περίπτωση των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Αυτό που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, είναι ότι τα άτομα αυτά, δεν ζητούν ελεημοσύνη, ούτε χρησιμοποιούν την αναπηρία τους ως «άλλοθι». Ζητούν να ληφθεί υπόψη το πρόσθετο κόστος που πηγάζει από τις ανάγκες της αναπηρίας, το οποίο έχει άμεση σχέση με την ανταπόκριση αυτών των ατόμων στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Οφείλουν, λοιπόν, τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν στον καθορισμό του χρονικού διαστήματος καθυστέρησης καταβολής στο διπλάσιο, για τα αδικήματα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς ατόμων με αναπηρία, εφόσον επιβαρύνονται φορολογικά από αυτά.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθεται τα συναρμόδια Υπουργεία, να προβούν στην επέκταση του χρόνου καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών στα άτομα με αναπηρία στο διπλάσιο, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται επιπλέον τα άτομα αυτά και οι οικογένειές τους;

Απαντήσεις Υπουργείων